Loading...

UX Design

/UX Design
UX Design 2018-02-02T07:16:00+00:00

UX Design – Design Experienţă Utilizator

Simplu, eficace, rapid, plăcut

V-ați simțit vreodată frustrați deoarece nu reușiți să găsiți informația pe care o căutați pe un website? Aveți clienți nemulțumiți de interfața pe care o folosesc pentru a face cumpărături pe site-ul dumneavoastră, cu impact negativ asupra vânzărilor? Sau poate doriți să deschideți un magazin online dar categorisirea produselor în meniuri vă dă bătăi de cap?

Experiență croită pe măsura utilizatorului

Design-ul experienței utilizatorului (UX design) a fost o bună perioadă asociat cu design-ul grafic, dar o dată cu dezvoltarea tehnologiei digitale și cu creșterea numărului și a diversității utilizatorilor, acesta a devenit un domeniu de sine stătător.

Bineînțeles, UX design-ul și design-ul grafic sunt domenii înrudite, de multe ori integrate în cadrul aceluiași departament, dar există diferențe conceptuale între cele două. Acolo unde un designer grafic se va concentra pe aspectul site-ului și pe identitatea vizuală a brandului, un expert în UX va avea de a face cu experiența utilizatorului.

Practic, design-ul grafic răspunde la întrebarea „Cum arată?”, iar design-ul experienței la „Cum se simte utilizatorul în timp ce interacționează cu produsul?”.

Un design al experienței (sau UX Design) bine gândit și realizat va ghida „călătoria” utilizatorului și se va asigura că este ușor de înțeles, rapidă și plăcută. Acesta nu va sesiza în mod conștient efectele procesului de design decât atunci când va avea parte de o experiență negativă. În acel moment, va fi deja prea târziu; utilizatorul va deveni rapid frustrat, confuz sau va abandona produsul fără să mai privească înapoi.

Din păcate, suntem înconjurați de exemple de astfel de design ce lasă de dorit:

  • Cartelele de metrou cu săgeata care indică modul în care NU trebuie să o introduci în aparatul de validare.
  • Un pachet vidat de mezeluri feliate pe care nu reușești să îl deschizi fără sa folosești cuțitul, deoarece colțul țiplei protectoare se rupe instant sau este inexistent.

UX design și site-ul dumneavoastră

Un website creat după standardele de UX design va fi la fel de plăcut de utilizat pe cât este de privit și va încuraja utilizatorii/clienții să îl exploreze cu plăcere. Clienți mulțumiți înseamnă, bineînțeles, un business profitabil.
Responsabilitățile unui UX designer sunt diverse dar pot fi rezumate la 6 taskuri principale, efectuate cu scopul de a asigura utilizatorilor dumneavoastră o experiență de navigare, ușoară, logică și, mai ales, plăcută.

1. Studiu de produs – UX designerul va căuta să înțeleagă cât mai bine comportamentul, obiectivele și nevoile utilizatorilor, precum și standardele din industrie și oportunitățile pe care produsul le prezintă. Instrumentele sale sunt: interviuri, analiză de piață, chestionare și focus grupuri.
2. Imaginarea de scenarii – Informațiile obținute în urma studiului vor fi utilizate pentru a identifica grupuri cheie de utilizatori și modele care să descrie felul în care aceștia vor folosi produsul.
3. Arhitectura informației – Un designer al experienței utilizatorilor va crea structura informațională a site-ului sau a produsului, cu obiectivul de a se asigura că utilizatorilor le este ușor să înțeleagă unde sunt și unde pot găsi informația pe care o caută. Rezultatul acestei activități sunt sistemele de navigație pe site, ierarhia paginilor și categorii.
4. Crearea unui wireframe – un schelet grafic al unei pagini web, cu informații referitoare doar la structură, așezare în pagină, puncte de interes, omițând ceea ce ține de detalii grafice.
5. Crearea unui prototip – la acest stadiu, produsul va avea deja funcționalitățile principale și va fi interactiv, permițând testarea detaliată a experienței utilizatorilor din interviuri sau focus grup.
6. Testare – Scopul acestui pas este de a obține feedback direct de la utilizator referitor la problemele pe care le întâmpină la utilizarea produsului. Informațiile obținute în acest fel permit recalibrarea experienței pentru efect maxim.

Site-ul dumneavoastră poate beneficia de experiența în UX design a experților Fox-IT. Contactați-ne și povestiți-ne despre proiectul dumneavoastră, iar de restul ne ocupăm noi.

Solicită ofertă